Brillefrihed er helt fantastisk

Bornholms Tidende | 18.09.2012 | Side 7 | HASLE

Af Bjarne H. Kirkegaard

- Det er helt fantastisk. Det er bare livskvalitet for mig, sagde Dorete Larsen fra Allinge, ved et informationsmøde om muligheden for brillefrihed, som blev holdt på Øjenklinikken Bornholm i Hasle mandag aften.

- Jeg hadede de dér briller. Tænk, hvis jeg kunne blive fri for briller. Derfor fik jeg en øjenoperation på begge øjne for et år og tre måneder siden.

Med otte dage imellem operationerne, sagde Dorete Larsen.

- Hver operationen tog ca. 20 minutter.

Så kom jeg hjem med en klap for øjet, som jeg først måtte tage af efter tre timer, fortalte Dorete Larsen.

Hendes mand, Ib Larsen, kunne supplere: - Ja, hun fik jo altså også et nyt syn på mig. Men jeg sad og rodede med mine 20 kroners-briller, da hun tog klappen af øjet. Jeg havde tabt en lille skrue og kunne ikke finde den.

- Dorete kunne straks se, at den lå dér. Det kunne hun ikke før operationen, sagde Ib Larsen.

Eneste ulempe

- Havde du bare sagt til mig, at jeg skulle pille det ene glas ud af mine gamle briller i dén uge, der gik mellem de to operationer, sagde Dorete Larsen til øjenlæge Jakob Friis.

I de otte dage havde hun kvalme, fordi hun så gennem de gamle brilleglas også med det opererede øje, og det var ikke godt.

- Men jeg havde ikke ondt efter operationerne, så det har været en rigtig god oplevelse, sagde Dorete Larsen.

Også Ole Nyby, der oplyste, at han selv er læge, var glad for sin øjenoperation, så han ikke behøver at bære briller længere.

Mens Dorete Larsen var langsynet og havde en begyndende grå stær, var Ole Nyby nærsynet og havde også begyndende grå stær.

- Min historie er en lidt anden. Jeg har også fået nye linser, og jeg kan sige, at det gør ikke ondt. Men jeg havde en bivirkning en månedstid. Jeg så lysringe omkring billygter.

- Når der kom to biler, var det som om der kom en hel hær af biler. Men efter en måned var der ikke flere bivirkninger, oplyste Ole Nyby.

Sygesikringen giver ikke tilskud, hvis man ønsker en øjenoperation for at opnå brillefrihed eller brilleuafhængighed, men hvis der er begyndende grå stær, kan man få tilskud fra Sygeforsikringen danmark.

Dorete Larsen havde på forhånd fået oplyst fra Sygeforsikringen danmark, hvad der kunne fås af tilskud, hvis man havde udvidet operationsdækning osv.

Så det var ikke noget stort problem.

Ellers kunne øjenlæge Jakob Friis fortælle, at det koster 10.000 kr. pr. øje for en operation. Og hvis man har brug for en multilinse, er prisen ca. 20.000 kr. pr. øje.

Han kunne også fortælle, at nogle af generne kunne være lysringe, som Ole Nyby havde oplevet. Desuden kan en multilinse give nedsat nattesyn, så det kræver, at der ikke er anden sygdom i øjet.

I det hele taget skal der en konkret vurdering til i hvert enkelt tilfælde, så det bliver den bedste løsning, for dén der ønsker brilleuafhængighed. Det meste af tiden

Det er muligt, at man efter en øjenoperation kan have glæde af en læsebrille, men generelt fører operationen til meget stor brilleuafhængighed. Så man efter en operation kan undvære briller det meste af tiden.

- I princippet er en operation for brillefrihed en grå stær-operation. Det er en operation, der er stor erfaring med i Danmark, og personligt har jeg lavet 4.000 operationer af den type, heraf de 2.500 på Bornholm, oplyste øjenlæge Jakob Friis.

Han fortalte også lidt mere om, hvad operationerne går ud på. Der dryppes bedøvelse i øjet, der stikkes ikke, og at der laves et snit på under tre millimeter for at få linsen ind i øjet.

Efter fremlæggelsen var det muligt at stille uddybende spørgsmål, og det var der flere af de godt 20 fremmødte, der gjorde.

Her var også mulighed for lige at få kigget øjnene efter og få en foreløbig vurdering af mulighederne. Det tilbud var der også flere af deltagerne i informationsmødet, som tog imod.

Jakob Friis henviste i øvrigt til Øjenklinikken Bornholms hjemmeside for alle, som ville vide mere om emnet.

KLINIKKEN KAN KONTAKES VIA MAIL: DR@BORNOJE ELLER TELEFON 56930404 (MED LIDT TÅLMOD :-)